Co jeść podczas ciąży?


Co jeść podczas ciąży?

Ciąża to nie koniec świata. Żadna też rewolucja. No, wiadomo, że trochę tak, ale nie można dać się też zwariować. I powiedzenie, że należy „jeść za dwoje” również powinno odejść do… lamusa. Bardziej niż o ilość przyjmowanego pożywienia chodzi raczej o jakość, a więc o jak najmożliwiej urozmaicony jadłospis. Czyli białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i sole mineralne – i to wszystko w odpowiednich proporcjach – to klucz do sukcesu, aby maluszek rozwijał się prawidłowo wewnątrz naszego organizmu.



Aby dbać zarówno o siebie (i swoją sylwetkę!), jak i o dziecko, powinno się jeść jakieś pięć do sześciu posiłków dziennie, w średnich porcjach. Bardzo ważne są takie produkty, jak np.: owoce, warzywa, dania z twarogu, jogurty, chude mięso.

Tłuszcze, wiadomo, są bardzo ważne, ponieważ wpływają na stan naszej skóry i nie tylko, ale trzeba również na nie bardzo uważać, gdyż mają brzydką „skłonność” do odkładania się w naszym organizmie. Z tego samego względu należy „liczyć kalorie” zawarte na przykład w mięsie, rybach w tłustych wędlinach w niektórych gatunkach sera, śmietanie i tortach, oraz produktach smażonych, takich jak frytki czy chipsy. Ratunkiem w tej sytuacji będą chude mięsa (wołowina, wieprzowina lub kurczaki), ryby (pstrąg, dorsz, łosoś), chude mleko, chudy jogurt, czy maślanka.



Jeśli chodzi o białko, to od czwartego miesiąca ciąży jest to najważniejszy składnik budulcowy naszego dziecka. Słowem – jest mu ono najbardziej potrzebne do prawidłowego rozwoju. Najbardziej cenne jest dla niego białko pochodzenia zwierzęcego, a więc te zawarte w jajkach, rybach, mięsie, mleku czy przetworach mlecznych. Niemniej jednak białko pochodzenia roślinnego jest równie ważne dla zachowania zdrowia. Duże jego ilości znajdują się w produktach zbożowych (płatki owsiane, kukurydza, ryż, chleb gruboziarnisty), roślinach strączkowych (biała fasola, groch, soczewica, soja), zbożu, ziemniakach, orzechach oraz pestkach słonecznika.


Co się tyczy węglowodanów, to trzeba wiedzieć, że to główny składnik energetyczny naszego organizmu, więc pod żadnym pozorem nie może ich zabraknąć w naszej diecie. Jednak trzeba również wiedzieć, że węglowodany to cukry proste (glukoza) lub złożone (sacharoza, skrobia lub celuloza). Te drugie zostają rozłożone do glukozy, a więc do cukrów prostych, aby mogły zostać przez organizm w ogóle przyswojone. Gdy okaże się, że jest ich za dużo (czyli gdy nie zamieniamy ich wszystkich na energię), to nadwyżka zostaje zamieniona na tłuszcz, prowadząc do wzrostu wagi, a z czasem też do otyłości. Kobiety w czasie ciąży narażone są na to szczególnie, ponieważ jedzą zdecydowanie za dużo, bo wydaje im się, że malutkie dziecko to olbrzym, którego trzeba nakarmić tak samo, jak siebie (a więc tak zwane „jedzenie za dwoje”), i do tego zdecydowanie za mało się ruszają. Z tego względu warto więc sięgać po cukry proste, zawarte na przykład w chlebie chrupkim, który na dodatek zawiera dużo błonnika. Ziemniaki można zastąpić ryżem.



Witaminy są bardzo ważne dla wszystkich, nie tylko dla kobiet w ciąży. Ale wiele osób, które za mało przyjmuje je w postaci pożywienia, uciekają się w środki farmakologiczne. Przyszłe mamy nie mogą sobie na to pozwolić! A jeśli już zajdzie taka konieczność, zawsze trzeba skonsultować to ze swoim lekarzem prowadzącym. Najlepszym źródłem witamin są sałatki, świeżo wyciśnięte soki, owoce, warzywa, również w formie mrożonej. Ze składników mineralnych najważniejszy jest fosfor, wapń oraz żelazo. Można je znaleźć przede wszystkim w twarogach, zielonych warzywach, czy chudym mięsie. Nie można także zapomnieć o wypijaniu minimum 2 litrów płynów dziennie! Wybierasz się na zachód? Sprawdź naszą ofertę – bilety lotnicze wszystkich linii – sprzedaż telefoniczna i online.