Szybkie Odchudzanie   Zdrowie i Uroda   Wakacje w Siodle   Bilety Autokarowe   Tanie Linie Lotnicze  
  
  Strona Główna
  Aktualności
  Poduszka do Spania
  Bioself Wskaźnik Płodn.
  Stomatologia w Ciąży
  Tydzień po Tygodniu
  Planowanie Ciąży
  Naturalne Planowanie
  Poród
  Oznaki Porodu
  Etapy Porodu
  Poród w Wodzie
  Objawy Ciąży
  Połóg
  Szkoła Rodzenia
  Dolegliwości w ciąży
  Higiena w ciąży
  Gdy Minie Rok
  Nowoczesna Antykoncepcja
  Higiena Rozrodu
  Macierzyństwo
  Inne Dolegliwości Cd.
  Cesarskie Cięcie
  Badania w ciąży
  Karmienie Piersią
  Pierś czy Butelka
  Depresja Poporodowa
  Alergia u Dzieci
  Co jeść w ciąży?
  Łożysko
  Ciąża Mnoga
  Wychowanie Dziecka
  Życie Płciowe
  Małżeństwo i Rodzina
  Etapy Rozwoju
  Becikowe
  Choroby Dziecięce
  Antykoncepcja
  Dieta w Ciąży
    - Zasady Żywieniowe
  CTLife - Analiza Płodności
  Jak nie zajść w ciąże?
  Jak nie zajść... (cz. II)?
  Chrzest Dziecka - Przygotowania
  Metody Antykoncepcji
  Antykoncepcja Postkoitalna
  Antycepcja Hormonalna
  Antykoncepcja Meżczyzn
  Tabletki Antykoncepcyjne
  Ciekawe strony
  Kontakt
 
 


Zdrowa dieta i prawidłowe nawyki żywieniowe przydatne także w ciąży.

Czy jesteś sobie w stanie wyobrazić, że spalenie 1 grama białka albo węglowodanów powoduje uwolnienie 4 kilokalorii? To jeszcze nic, bo spalenie 1 grama tłuszczu to aż 9 kilokalorii. I z tych trzech składników naszej codziennej diety organizm czerpie energię, spalając je, a więc rozkładając do mniejszych cząsteczek i zamieniając je na to, co jest nam potrzebne do wykonywania jakichkolwiek ruchów (nawet siedzenia czy leżenia!). Witaminy, enzymy, składniki mineralne, mikroelementy i woda nie dostarczają organizmowi żadnych kalorii, ale są niezbędne dla jego prawidłowego funkcjonowania.

Węglowodany. Jeśli chodzi o węglowodany, to trzeba wiedzieć, że jest kilka ich rodzajów. A więc wyróżniamy cukry proste (glukoza), dwucukry (np. fruktoza, zawarta przede wszystkim w owocach i warzywach) – i te są „dobre”, bowiem po zjedzeniu takich produktów czujemy się prędko nasyceni, oraz cukry złożone (skrobia oraz sacharoza, zawarta w słodyczach czy cukrze) – i te są dla nas zgubne, bo powodują, że po zjedzeniu takich rzeczy czujemy nieodpartą chęć ku temu, by sięgnąć po następne. Węglowodany są głównym źródłem energii, ale w momencie, gdy spożywamy ich za dużo, przemieniane są w tłuszcz.

Białko. Podobnie jest z białkiem, które jest bardzo ważnym składnikiem budulcowych wszystkich organów i narządów naszego ciała, ale ze względu na niewielkie jego ilości, jakie organizm jest w stanie odłożyć, przyjmowany w nadmiarze, odkłada się pod postacią tłuszczu! Dlatego tak istotne jest, żeby na przykład kulturyści, „faszerujący” się białkiem w postaci odżywek, ażeby nie „zapomnieli” przypadkiem o tym, że należy to dosyć szybko… wyćwiczyć! Niemowlęta, dzieci, młodzież i kobiety w ciąży potrzebują więcej białka niż inni.

Tłuszcz. Bardzo potrzebujemy też pewnej ilości tłuszczu, który dostarcza energii, jest składnikiem błony komórkowej i hormonów, zawiera rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, D, E i K i transportuje do krwi niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Dzienne zapotrzebowanie na takie kwasy wynosi 6-8 g. Organizm nie może ich sam wytworzyć, dlatego trzeba ich dostarczać w pokarmach. Nasze ciało nie może też samodzielnie wytwarzać witamin. Aby zachować zdrowie i dobrą kondycję, trzeba jeść dużo pokarmów zawierających witamin: A,D, E i K, które rozpuszczają się w tłuszczach i są wraz z nimi odkładane, i rozpuszczalne w wodzie, takie jak: B1, B2, B6, B12, kwas foliowy, niacyna, kwas pantotenowy, biotyna i witamina niacyna, których organizm nie może przechowywać, dlatego powinno się codziennie jeść pokarmy z ich zawartością.



Błonnik. Jeśli chodzi o błonnik, to jest on całkowicie niestrawny, a więc nie ma żadnej wartości odżywczej ani energetycznej, lecz zdrowotną – jak najbardziej. Przechodząc bowiem przez nasze jelita, działa niczym szczotka, usuwając z nich różne resztki i pozostałości jedzenia, zwiększając tym samym masę kałową. Ponadto pobudza przemianę materii oraz proces trawienia. Wiąże szkodliwe produkty przemiany materii i jest wraz z nimi wydalany z organizmu.

Składniki mineralne nie dostarczają organizmowi energii, ale spełniają wiele ważnych funkcji. Wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby. Sód i potas regulują gospodarkę wodną. Potas, wapń, sód i magnez są niezbędne do prawidłowego działania mięśni i układu nerwowego. Magnez pobudza działanie wielu enzymów. Składniki mineralne mogą spowalniać lub przyśpieszać przemianę materii. Zdrowa i zrównoważona dieta dostarcza organizmowi wystarczającej ilości minerałów. Pamiętając o tych zasadach, z pewnością nie doprowadzimy do sytuacji, że któregoś z tych składników zabraknie w naszym codziennym jadłospisie.